MEGÚJULT A GEDÓI ÓVODA

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Már a tizenkettedik óvodáját újította fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. Az európai uniós forrásból megújuló Gáspár Zoltán utcai Gedói óvodába augusztus közepén költözhettek vissza a gyerekek.

A Gedói óvodát dr. Botka László polgármester úr adta át ünnepélyes rendezvényen

A 200 férőhelyes, 1980-ban épült Gedói óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttesénél időszerű volt a korszerűsítés. A fejlesztéssel az volt a cél, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az intézmény működését, az óvoda energiafelhasználása akár 60%-kal csökkenhet.

A modernizálásra két uniós pályázatból összesen 560 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat. A Szegedi ÓVI Gedói Óvodájának energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00003 kódszámú projektben 390 millió forint európai uniós forrást használhatott fel az önkormányzat, a Szegedi ÓVI Gedói Óvodájának fejlesztése című, TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00009 kódszámú projektben pedig 170 millió forint uniós támogatást költött az intézményre.

A beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót és a régiek helyett műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az intenzív benapozással érintett ablakok árnyékolót kaptak. A homlokzatot hőszigeteléssel látták el. Ezzel párhuzamosan elbontották az épület meglévő magastetős fedését, helyette lapostetőt építettek ki, a teljes felületen hő- és vízszigeteléssel. Az épületegyüttes új villámvédelmi rendszert kapott, továbbá korszerű napelemes rendszert telepítettek. A villanyvezetékeket és lámpatesteket is kicserélték, helyettük energiatakarékos LED-világítást építettek ki. Új beléptető, valamint informatikai és riasztórendszer létesült kábelhálózat-felújítással. Korszerűsítették az épület gépészeti rendszerét is. Új fűtési körök épültek ki, megújult a külső és belső szennyvízhálózat és a csapadékvíz-elvezető rendszer, az udvaron egy új ivókút és locsoláshoz szükséges csatlakozási pontok létesültek.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építettek, az épületen belül akadálymentes folyosókat és egy olyan csoportszobát alakítottak ki, amelyhez akadálymentes illemhely is tartozik. Akadálymentes parkolót alakítottak ki az udvaron, a belső kerítésen új, akadálymentes kiskapu készült, mellette új, fedett kerékpártárolót építettek. Az udvaron belső kerítések áthelyezésével nagyobb játszóudvart biztosítanak a gyermekek részére.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Dél-Szig Kft. végezte el.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, a Jerney utcai, a Makkosházi, a Gyertyámos utcai, a Tarjáni és a most átadott Gedói óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 3 milliárd 784 millió forintot fordított (ebből 3 milliárd 36 millió forint uniós támogatás, 748 millió forint saját forrás). Az Óvodafejlesztési program a Felsővárosi óvoda energetikai korszerűsítésével folytatódik majd.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00