Felújítják a Tünde téri óvodát

| Hírek

Elindult a Garam utcai óvoda korszerűsítésével párhuzamosan elkezdődött a Tünde téri óvoda felújítása is, szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A modernizálás 242,232 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a TOP-6.2.1 intézkedés keretében. A munkálatok előreláthatólag 80 napig, azaz közel 4 hónapig fognak tartani. Erre az időre az itt gondozott 150 gyermeket a Temesvári körúti óvodában helyezik el.

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárul; a korszerűsítés értéke megközelítőleg bruttó 340 millió forint lesz. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. A Tünde téri óvoda épületét 1974 és 1975 között építették, egy földszintes, lapostetős, öt csoportszobával rendelkező épület, aminek korszerűsítésére a megépítés óta nem került sor.

Mivel az energetikai rendszerek már elavultak, így az üzemeltetési költségek is magasak, ezért a projekt legfontosabb célkitűzése, hogy hatékonnyá, korszerűvé, és gazdaságossá váljon a működtetés, amellett, hogy a gyerekek modern és teljes körűen felszerelt épületben legyenek elhelyezve.

A fejlesztés során megújulnak az épületgépészeti rendszerek, a homlokzati nyílászárók, a vizesblokkok és a burkolatok. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kap, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegeit felújítják, továbbá a régi homlokzati nyílászárókat is lecserélik korszerű, hőszigetelő bukó-nyíló ablakokra és ajtókra. A csoportszobáknál árnyékolókat raknak fel, és ahol szükséges, szúnyoghálókat is felszerelnek. A külső ablakpárkányoknál alumínium lefedést fognak feltenni. Az épület vízszigetelése az idők folyamán elöregedett, így a padlók burkolatát teljesen le kell cserélni. A vizesblokkok nagy része széles körűen megújul, a burkolatcsere mellett új szanitereket és csaptelepeket szerelnek fel. A hőközpontot, fűtési és elektromos rendszert modernizálják, ahol szükséges, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet alakítanak ki. Az épület belső tereinek elrendezése részben megváltozik majd, valamint a falak három rétegben új festést kapnak. A gyerekeknek az előző évben, a projekt keretén belül csaknem 3 millió forint értékben új öltözőszekrényeket és udvari játékokat szereztek be. A projekt kiemelt részeként projektarányos akadálymentesítés valósul meg az épületben: akadálymentes bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert alakítanak ki. A főbejáratnál új, akadálymentes rámpát építenek, itt és az udvari bejáratok előtt előtetőket is felraknak, ami egyúttal a mozgáskorlátozott rámpákat is védi majd az esőtől.

Az ide járó óvodások a tervek szerint 2018 novemberében vehetik birtokba a megújult, megszépült óvodát.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00