Zöld város – Belváros

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újul meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek az Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA A BELVÁROSBAN

ZÖLDEBB LESZ A BELVÁROS

Európai uniós és önkormányzati forrásból elkezdődött a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér megújítása Szegeden. A TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00004 Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban elnevezésű projektre 850 millió forintot biztosított az Európai Regionális Fejlesztési Alap, ezt 709,4 millió forint önerővel egészítette ki a város.

 

A beruházással új zöldterületek jönnek létre, a már meglévők pedig megújulnak, mindez 28 ezer négyzetmétert érint. A Móra parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültetnek. A Stefánián 8 új fa lesz, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítenek. A Stefánia és a Roosevelt tér gyepe megújul, ez utóbbi helyen 370 évelő növényt ültetnek. A Stefánián szabadtéri fitnesz eszközöket helyeznek el. Megújulnak a játszóterek, a Roosevelt térin integrált játszóeszközöket helyeznek el. A város történelmének számos építészeti, régészeti maradványa található a Belvárosban, ezek bemutatására helytörténeti tanösvényt építenek. A Móra park elavult szökőkútját elbontják, a helyén egy víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút létesül. Ezzel többfunkciós tér alakul ki, amely játszótérként és rendezvénytérként is szolgál. Az önkormányzat 2016-ban a szegediekre bízta a döntést abban a kérdésben, hogy milyen legyen az új szökőkút. Három terv közül a vízjáték nyert: az itt-ott feltörő, több méteres vízoszlopok között szaladgálhatnak a gyerekek, és a nyári hőségben igazi hűsítő szerepe is lesz. A Belvárosi híd alatti vendéglátóhely területe is megújul.

 

Járdákat építenek és újítanak fel, a parki utak nyomvonala megváltozik, gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú vízáteresztő burkolatot kapnak. Kerékpártámaszokat, padokat, asztalokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeznek, a közvilágítási lámpatesteket pedig korszerű, energiatakarékos LED fényforrásokkal szerelik fel. A beruházás a tervek szerint 2020 harmadik negyedévében készül el. A kivitelező a közbeszerzési eljáráson nyertes HPQ PLUS Kft., a műszaki ellenőrzési feladatokat a Perfektum Mérnöki Kft. látja el.

  1. szeptember 23, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

További információ:

Szeged MJV Polgármesteri Hivatal

Szabó C. Szilárd, sajtófőnök

T.: 62/564-098, E: szabo.szilard@szeged.eu

W: www.szegedvaros.hu/fejlesztesek-2014-2020/