Szeged, belterületi csapadékvíz-elvezetésEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZEGED, BELTERÜLETI CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETÉS I. ÉS II. ÜTEM

22 UTCÁT CSATORNÁZTAK, DOROZSMÁN VÍZTÁROZÓ ÉPÜLT

 

Szeged 6 városrészében, 22 utcában épült csapadékvíz-elvezető csatorna, Kiskundorozsmán 48 ezer köbméteres víztározó létesült. Ennek köszönhetően a hirtelen lezúduló, jelentős mennyiségű csapadék könnyebben lefolyhat, nem okoz nagy károkat, a tározóban összegyűlt vizet pedig öntözésre lehet használni a szárazabb időszakokban. A csatornahálózatot és a víztározót 2019. szeptember 20-án adták át.

 

A TOP-6.3.3-15-SG1-2016-00001 Szeged, belterületi csapadékvíz-elvezetés I. és II. ütem elnevezésű projektre 950 millió forintot biztosított az Európai Unió, ezt 75 millió forint önerővel egészítette ki a Szegedi Csatornamű Társulat.

 

A projekt keretében Szeged belterületén, kertvárosi lakóövezetekben összesen mintegy 12 kilométer csapadékvíz-elvezető csatorna épült. A beruházás 6 városrészt érintett: Újszeged (Verseny és Udvarhelyi utca), Kiskundorozsma (Bölcs, Rigómező utca), Szentmihály (Mikes Kelemen utca), Tápé (Szirom, Honfoglalás, Rév, Zágráb, Árnyas utca, Beregi és Újföld sor), Szőreg (Levendula, Tulipán, Tigris, Barázda utca), Új-Petőfitelep (Fenyves-lejtő, Bástya és Füge sor, Kürt, Délceg és Lant utca).

 

Kiskundorozsma területén épült meg a Bánomkerti víztározó, amelynek hasznos térfogata 48 233 köbméter. Ez alkalmas a csapadékvíz megtartására, amely olykor egyszerre nagy mennyiségben zúdul a városra. A tározóban összegyűlt víz segítséget nyújt az aszályok átvészeléséhez. Ez is azt a célt szolgálja, hogy Szeged felkészüljön a klímaváltozásra, a szélsőséges időjárási körülményekre.

 

A kivitelezést több cég végezte, mivel a közbeszerzést 4 részre bontva írták ki. Az 1. és 4. részajánlati kör esetében az Alapközmű Kft., Vízép Holding Kft., Albau-2001 Kft. közös ajánlata lett a befutó. A 2. részajánlati kör esetében a Hydroline-Bau Kft., míg a 3. részajánlati körben a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. lett a közbeszerzés nyertese. A műszaki ellenőrzési feladatokat a teljes projektben a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. látta el.

 

A Szeged, belterületi csapadékvíz-elvezetés projekt városszerte a III. és IV. ütemmel folytatódik, erre nettó 1 milliárd 50 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat.

 

A projekthez tartozó dokumentumok:

Szeged, belterületi csapadékvíz-elvezetés I-II. ütem

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

Információs kiadvány a projekt befejezéséről