Orvosi rendelők modernizálásaEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GÁSPÁR ZOLTÁN UTCAI RENDELŐ

A jelenlegi József Attila sugárúti orvosi rendelő épülete már nem felel meg az előírásoknak, a betegek megfelelő ellátása érdekében új rendelőt alakítanak ki. Az önkormányzat 300 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a beruházásra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.6.1-16 kódszámú intézkedésből.

 

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az két éve elkezdte a szegedi orvosi rendelők felújítását: a Korondi utcai és a Budapesti körúti orvosi rendelő korszerűsítése tavalyelőtt elkészült, és tavaly átadták az új kiskundorozsmai egészségházat. Hamarosan átadják a védőnői szolgálat házát Tápén. A Gáspár Zoltán utcai korábbi óvodaépületet orvosi rendelővé alakítják át; a munkaterület ünnepélyes átadása a mai napon lezajlott. A beruházásokhoz a TOP-6.6.1-16 kódszámú intézkedésből kapott az önkormányzat 300 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást. Ezt 259 millió forint önrésszel egészíti ki a város. A kivitelezés közbeszerzési eljárásának nyertese a HPQ PLUS Kft. lett.

 

Gáspár Zoltán u. 7/C. sz. alatti épület átalakítása 6 házi- és gyermekorvos, 4 fogorvos, valamint 6 védőnő munkájához, ezzel együtt pedig a körzet lakóinak ellátásához teremti meg a 21. századi elvárásoknak megfelelő infrastrukturális kereteket. Az épületegyüttes három részéből kettő épül át. A funkcióváltás után a rendelő növeli az egészségügyi alapellátó-rendszer eredményességét és hatékonyságát. A fejlesztésnek köszönhetően minden egység külön-külön akadálymentesen közelíthető meg. Az akadálymentesítés részeként négy akadálymentes parkolót, négy rámpát és öt akadálymentes bejáratot alakítanak ki. Az intézményen belül biztosítják az akadálymentes közlekedést, valamint az infokommunikációs akadálymentesítést (pl. Braille-feliratok, indukciós hurok). Az egységekhez saját akadálymentes mosdók, váró, takarítószer-tároló, veszélyes hulladéktároló tartozik majd, a védőnői szolgálathoz pedig külön babakocsi-tároló készül. Az előírásoknak megfelelőlen elkülönülnek a felnőtt házi-, gyermek- és fogorvosi rendelők, valamint a védőnői szolgálat helyiségei. Az épület homlokzatát, tetejét és padlóját korszerű hőszigeteléssel látják el, a nyílászárókat cserélik, illetve a fűtési és világítási rendszert is átalakítják. A komplexum megközelítését új gépjármű-tároló, bejárat, szilárd burkolatú járdák, kerékpártároló, személyautó- és mentőparkoló kialakításával biztosítják. Az épület közvetlen környezetét fák ültetésével és füvesítéssel teszik még komfortosabbá, szebbé és környezetbarátabbá.

Az új és korszerű rendelőintézet – a hatósági engedélyeztetési eljárás lezárása után – a tervek szerint 2020 márciusától fogadja majd a környékbelieket.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KORONDI UTCAI RENDELŐ

Az „Orvosi rendelő fejlesztési program Szegeden I. ütemben” három rendelő újul meg Szegeden, ezek közül elsőként a Korondi utcai rendelőintézet készült el, amelyet ma adtak át a szegedieknek. A fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.6.1 kódszámú intézkedése 217,15 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, 6,88 millió forintot biztosított annak érdekében, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen.

A Korondi utcai rendelő felújítása idén januárban kezdődött, és a mintegy 224 millió forintból megvalósuló projekt során az épület teljes külső és belső korszerűsítése megtörtént.

A fejlesztés eredményeként az egész rendelő külső hőszigetelést kapott, lecserélték az összes nyílászárót, és a lapostetőt is leszigetelték. Az épület belső elrendezése, a helyiségek elosztása is átalakult, csak a szerkezeti falakat és pilléreket hagyták meg. Újak a válaszfalak, nyílászárók és a burkolatok is. Új elrendezésben új helyiségek kerültek kialakításra, a Korondi utcai rendelőben így teljesen megújult gyermek és felnőtt háziorvosi rendelők, fogorvosi rendelő és védőnői szolgálat helyiségei várják a szegedieket. Az épület gépészeti és elektromos hálózatát, valamint fűtési rendszerét is korszerűsítették. Felújították a vizesblokkokat, valamint akadálymentesítették az épületet. Akadálymentessé tették a bejáratot, a földszint és az emelet között új liftet építettek, amely betegágyon történő szállításra is alkalmas. Minden szinten elérhető akadálymentes wc, és burkolatba épített vezetősávok segítik a közlekedést. Nemcsak az épület újult meg, hanem a rendelőintézetben használt eszközöket is újakra cserélték, mert már technológiailag elavultak voltak, így most új, korszerű eszközök is hozzájárulnak a betegek magas szintű ellátásához.

A rendelő korszerűsítése komplex alapellátási kereteket teremtett az ott dolgozó orvosok és védőnők munkájához. A szintén a Településfejlesztési Operatív Program keretében, európai uniós támogatás segítségével felújított Budapest körúti orvosi rendelő átadása a tervek szerint decemberben várható, a kiskundorozsmai rendelő átadása pedig előreláthatólag jövő tavasszal.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KISKUNDOROZSMAI RENDELŐ

A 2017 decemberében átadott Budapesti körúti orvosi rendelő után, ma adták át a szegedieknek az új orvosi rendelőt Kiskundorozsmán. A korszerűsítés 2017 tavaszán kezdődött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, melynek TOP-6.6.1-15 kódszámú intézkedése 213,784 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fejlesztésre, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, 68,715 millió forint saját forrást biztosított.

A szegedi orvosi rendelők energetikai és infrastrukturális korszerűsítése 2017 januárjában kezdődött meg. A Korondi utcai rendelő 2017 novemberében, a Budapesti körúti orvosi rendelő 2017 decemberében, ma pedig az új kiskundorozsmai rendelő került átadásra. A kivitelezést lebonyolító Miksi Bau Kft. 330 nap alatt, határidőben teljesítette a munkálatokat.

Az új orvosi rendelő a régi piactér melletti üres önkormányzati területen került kialakításra. Az épület mind funkcionálisan, mind építészetileg megfelel a mai kor követelményeinek, ezáltal korszerű és hosszútávon fenntartható. A kivitelezés során a legújabb technológiával készült nyílászárók, hőszigetelés, szerkezeti falak, belső burkolatok gépészeti berendezések és energiatakarékos elektromos rendszerek és informatikai hálózat került beépítésre. Az új orvosi rendelő két épületrészből áll. Az első szárnyban a gyermekorvosok és a védőnők, a második szárnyban pedig a felnőtt háziorvosok valamint a fogorvosok kerültek elhelyezésre. A páciensek részére kialakított, új várótermi bútorokkal berendezett várótermek világosak és tágasak. Az esztétikusan kialakított rendelő helyiségek a korszerű betegellátás érdekében a projekt keretében 3,9 millió forint értékben beszerzésre került új orvos-technológiai eszközökkel felszereltek. A betegek számára biciklitároló és gépjárműparkoló is kialakításra került, amely a könnyebb megközelítést biztosítja. A projekt keretében teljes körű akadálymentesítés valósult meg, azaz mozgáskorlátozott parkoló, akadálymentes rámpa, belső mozgáskorlátozott mellékhelyiség, a gyengénlátók részére taktilis vezetősávokat alakítottak ki, a hallássérültek részére pedig indukciós hurkot szereltek fel, ami a könnyebb beszédértést segíti.

Az épület közvetlen környezetében parkosított, füves részeket alakítottak ki.

Az új rendelőintézet az ott dolgozó orvosok, és védőnők munkájához megteremtette a megfelelő és szükséges feltételeket. A mai naptól teljesen új, modern, korszerű körülmények között tudják fogadni a körzet lakosait.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
HONFOGLALÁS UTCAI RENDELŐ

A tavaly nyáron átadott új kiskundorozsmai orvosi rendelő után ma adták át a szegedieknek a védőnői szolgálat új épületét Tápén. A korszerűsítés 2018 szeptemberében kezdődött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, melynek TOP-6.6.1 kódszámú intézkedése 25.712.496,- forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fejlesztésre. Ehhez Szeged MJV Önkormányzata további bruttó 9,2 millió forint saját forrást biztosított.

 

A szegedi orvosi rendelők energetikai és infrastrukturális korszerűsítése 2017 januárjában kezdődött meg. A Korondi utcai rendelő 2017 novemberében, a Budapesti körúti orvosi rendelő 2017 decemberében, tavaly nyáron az új kiskundorozsmai egészségház került átadásra. Épül a Gáspár Zoltán utcai új rendelő, ma pedig átadásra került a védőnői szolgálat új háza Tápén. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot a Bertók és Társa Kft-t.

A Honfoglalás utca 73. sz. alatti ingatlanon korábban két épület állt. A használaton kívüli melléképületet átalakítással, kismértékű bővítéssel alkalmassá lehetett tenni védőnői szolgálat kialakítására. Az átalakítással, illetve felújítással érintett téglaépítésű melléképület korábban garázs és tároló volt nyitott előtérrel. Javították a tetőt, hőszigetelték a homlokzati falat és a födémet, cserélték a nyílászárókat, kiépítették a fűtés-, víz-, használati melegvíz- és szennyvízrendszert, új burkolatokat készítettek, rendezték az udvart, valamint parkolókat – köztük egy akadálymentes parkolót – alakítottak ki.

Az átalakítás és bővítés során védőnői szakszolgálat került kialakításra, ahol a feladatellátáshoz szükséges helyiségekben 2 védőnő elhelyezése biztosítható. A hozzáépített részben tárolókat, illetve egy üvegezett homlokzatú előteret alakítottak ki, ahol lehetőség nyílik a terhesgondozásra érkező édesanyák babakocsijának tárolására is. A meglévő épületrész átalakításával egy várótermi rész, egy akadálymentes mosdó, egy védőnői szoba, egy munkaszoba, valamint személyzeti mosdó került elhelyezésre.

 

A felújítás során megvalósításra került egy akadálymentesített bejárat, akadálymentes mosdó, vakok és gyengénlátók számára kitapintható Braille-feliratok, hallássérültek számára indukciós rendszer.

A projekt keretében bruttó 472.736,- Ft értékben kerültek beszerzésre modern eszközök és berendezések a környékben élő kisgyermekes családok lehető legkorszerűbb ellátásának érdekében.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
BUDAPESTI KÖRÚTI RENDELŐ

A novemberben átadott Korondi utcai orvosi rendelő után, ma a felújított Budapesti körúti rendelőt adták át a szegedieknek. A korszerűsítés idén márciusban kezdődött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, melynek TOP-6.6.1-15 kódszámú intézkedése 151,92 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fejlesztésre. Ehhez Szeged MJV Önkormányzata további, 94,35 millió forintot biztosított annak érdekében, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen.

A szegedi orvosi rendelők energetikai, infrastrukturális korszerűsítése 2017. januárban kezdődött, és folyamatosan zajlik több városrészben. Elsőként a Korondi utcai rendelő készült el novemberben, ma pedig a Budapesti körúti orvosi rendelő került átadásra.

A komplex felújítás keretében hőszigetelést kapott az orvosi rendelő és a vele egy épületben található gyógyszertár homlokzatának teljes felülete, új nyílászárókat szereltek fel, átépült a tetőszerkezet hő- és vízszigetelése. Az orvosi rendelőben megújultak a belső terek burkolatai, korszerűsítették a fűtési rendszert és a vizesblokkokat, valamint a teljes elektromos hálózatot is cserélték. A rendelőépületben belső válaszfalak áthelyezésére került sor és a helyiségek felosztását is racionalizálták. Mivel az akadálymentesség korábban nem volt teljes körűen biztosítva, ennek teljessé tétele érdekében az épület déli részében betegágyat is befogadó személyfelvonót építettek ki. Ezen felül akadálymentes bejárat és mosdó is kialakításra került. A rendelőintézetben folyó munkához az orvosi felszerelések megújítására is lehetőség volt, ezért a zavartalan ellátás érdekében új orvos-technológiai és ápolási eszközöket szereztek be 3,29 millió forint értékben.

A rendelőintézet modernizációja az ott dolgozó orvosok, és védőnők munkájához megteremti a megfelelő és szükséges feltételeket. A mai naptól teljesen megújult körülmények között fogadják a rendelőbe érkező betegeket.