Épül a fedett uszoda az Etelka soron

A Kormány a Modern Városok Program keretében 2017. január 30. napján együttműködési megállapodást kötött Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával a megállapodásban foglaltak eredményes kormányzati, valamint a végrehajtás Miniszterelnökséget vezető miniszter útján történő koordinációját biztosítva az 1151/2017. (III. 20.) Korm. határozat 6.a) pontjában határozott az új fedett sportuszoda létesítésének támogatásáról és a megvalósításához szükséges intézkedések megtételéről. A projekt előkészítése keretében, a nyílt tervpályázati eljáráson kiválasztott tervező, a TSPC Mérnökiroda Kft. – DPI-DESIGN Kft. Konzorcium a sportuszoda engedélyes és kiviteli terveit bruttó 222.250.000 Ft értékben elkészítette. Az uszodaépület építésére, továbbá személyfelvonó és személy-teherfelvonó beépítésére kiadott építési engedély 2017.10.27-én emelkedett jogerőre.

A tervek tervellenőri feladatait a Vázterv Kft. végezte bruttó 22.542.500 Ft értékben.

A kivitelezési közbeszerzési eljárás hirdetménye 2017. december 17-én jelent meg, és idén eredményesen lezárult. A legjobb ajánlatot adó a West Hungária Bau Kft. – DÉLKONSTRUKT Zrt. Konzorcium lett, bruttó 15.422.788.303 Ft összegű ajánlatával. Szerződéskötésre 2018. július 9-én került sor. A szerződés 2018. július 31-én, a Miniszterelnökség Támogatói Okiratának aláírását követően lépett hatályba. A munkaterület átadására 2018. augusztus 13-án került sor, a kivitelezési munkálatok jelenleg is zajlanak.

A 2018. július 31-én kelt, GF/SZKF/490/8/2018 iktatószámú Támogatói Okirat 16.159.769.304 Ft forrást biztosít a projekt megvalósításához, az aláírást követő 30 napon belül 4.101.342.310 Ft összeg kerül átutalásra Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának a kivitelezés megkezdéséhez és az eddig felmerült előkészítési költségek fedezetéül.

A műszaki ellenőrzési feladatokat a Beruházás, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési, és Közbeszerzési ZRT. (BMSK ZRT.) látja el bruttó 63.500.000 Ft értékben.

Az uszoda-beruházás keretében egy 1169 fős fix lelátós fedett versenyuszoda létesül, mely lehetőséget ad országos és nemzetközi 50 m-es és 25 m-es úszóversenyek megrendezésére és olyan hazai és nemzetközi vízilabda-mérkőzések megrendezésére. Akadálymentes kialakításával a különböző parasport versenyek lebonyolítását is lehetővé teszi.  Otthont adhat az élsport és az utánpótlás-nevelés számára az úszóknak, vízilabdázóknak, triatlonosok és könnyűbúvároknak egyaránt, lehetőséget biztosíthat az úszásoktatásra óvodás és iskoláskorúak számára (kezdő és haladó csoportoknak is). Színes kínálattal szolgálhatja ki a lakossági igényeket (úszási, wellness, napozási, étkezési, stb. lehetőségek), nemzetközi színvonalú és a helyszíni adottságoknak megfelelő kialakítású, gazdaságosan üzemeltethető. Megfelel a FINA szabályainak és a TV-közvetítések feltételeinek. A 13 ezer 305 m2 nettó hasznos alapterületű uszodaépület az alábbiakban ismertetett műszaki tartalommal kerül kialakításra.

Az uszodában a FINA szabályai szerint kialakított 50 m hosszú, 25 m széles, 10 pályás, 2,2 m mélységű versenymedence kerül kialakításra, mozgatható válaszfallal, melynek betolásával 2 x 10 db 25 m-es pálya alakítható ki. A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, valamint TV-közvetítésre alkalmas sportvilágítás (1500 lux) létesül.

A versenymedence mellett egy 25 m hosszú és 15 m széles, 6 pályás, 1,8 m mélységű bemelegítő (edző/oktató) medence, egy 20 m hosszú és 12,5 m széles, 0,9 m mélységű meleg vizes tanmedence, valamint melegvizes külső-belső lazító ülőmedence kerül kialakításra.

A versenymedencéhez 1169 férőhelyes, fix lelátó készül, melyen belül 44 fős VIP szektor is létesül. A lelátók akadálymentes közlekedéssel megközelíthető részén a kerekes székes használatnak megfelelően kialakított helyek lesznek biztosítva.

További helyiségek a sportolói kondicionáló termek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség, wellness.

Telken belül az utak, járdák és parkolók építése, környezetrendezés, térvilágítás, közműellátás kiépítése és hideg rétegvizes fúrt kút létesítése az uszoda komplett vízellátásához, megfelelő vízkezeléssel, valamint napelemes kiserőmű a tetőzeten tartozik még a projekthez.

Telken kívül – az uszoda megközelíthetősége érdekében – körforgalom létesítésül, az épülethez kapcsolódóan út- és járdaépítési munkákra kerül sor, személyzeti-, valamint rendezvényparkoló és az ahhoz vezető út is megépül, közterületi kerékpárút szakaszok kerülnek kialakításra. Trolibusz felsővezeték kiváltása, közművezetékek és közvilágítás átépítése is megtörténik. A környezetrendezési munkálatok során a Szilléri – Baktói főcsatorna rekonstrukciója is megvalósul.

Az uszoda működtetését és üzemeltetését az Önkormányzat vállalja 100 %-os tulajdonában álló cége, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. útján. Az üzemeltetés várható költségeit az Önkormányzat biztosítja.

Előzmények:

Szegeden már évek óta nagy igény volt egy fedett uszoda építésére, mivel a sportolás, az úszás és az oktatás jelenleg csak ideiglenes (sátras) fedésű létesítményekben és igen szűkös medence kapacitások mellett biztosított. E létesítmények jelenleg nem felelnek meg a rangos versenyek szervezéséhez előírt műszaki és egyéb követelményeknek. ezeknek megfelelő átalakításuk a helyi adottságok miatt nem is megoldható (pl. szűk telek).

Az uszoda helykijelölésénél döntő szempont volt, hogy az a szegedi oldalon épüljön fel, mivel a jelenlegi fürdőlétesítmények javarészt az újszegedi oldalon találhatóak. A szegedi oldal nagy laksűrűségű lakótelepein élők és az itteni iskolák tanulói számára így könnyebben elérhető lesz. Az épület számára kijelölt helyszín gépkocsival, közösségi közlekedéssel, de akár kerékpárral is jól megközelíthető, jelenleg is működő sportcentrum területén helyezkedik el.

(háttéranyag, 2018. 08. 22.)