Megújul a Nemzetiségek HázaEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
MEGÚJUL A NEMZETISÉGEK HÁZA

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.5.1-16-SG1-2018-00001 azonosító számú projekt keretében a Nemzetiségek Háza épületének energetikai korszerűsítését valósítja meg. A fejlesztéshez az Európai Unió 37.620.000 Forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, melyhez az Önkormányzat további 31.908.810 Forint saját forrást biztosít.

A Nemzetiségek Háza több, mint húsz éve nyitotta meg kapuit, mely kettős célt szolgál: egyfelől hét nemzetiségi szervezet székhelyeként (bolgár, lengyel, görög, német, örmény, szlovák, ukrán) biztosítja a nemzetiségi önkormányzati működés feltételeit, másfelől, mint közösségi ház teret ad a nemzetiségi közösségek oktatási és kulturális kezdeményezéseinek. Továbbá egyéb civil kezdeményezéseket is támogat, helyet biztosít helyi festők kiállításainak, író-olvasó találkozóknak, klubfoglalkozásoknak és más kulturális rendezvényeknek.

A közel száz éves épületen az utóbbi tíz évben ugyan történtek kisebb fejlesztések, felújítások, azonban ezek döntően nem energetikai jellegűek voltak. Az épület jelenlegi állapota nem felel meg a mai kor követelményeinek, hiszen a homlokzati nyílászárók hőszigetelő képessége és esztétikai állapota nem megfelelő, a térelhatároló szerkezetek nem érik el a megfelelő hőtechnikai értékeket; az épület fűtési rendszere sem hatékony, télen nem teszi lehetővé az épület felfűtését, valamint a villamos hálózat is elöregedett, felújításra szorul.

A felújítás során megvalósul többek között a homlokzati nyílászárók cseréje, melynek keretében új műanyag nyílászárók kerülnek beépítésre; sor kerül a homlokzati falak és a zárófödém hőszigetelésére is. Megtörténik a teljes fűtési rendszer korszerűsítése, melynek során a konyhában beépítésre kerül egy kondenzációs kombi gázkazán. Megvalósul az épülethez kapcsolódó, már meglévő, kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése, továbbá a megújuló energiák hasznosítására napelemes rendszer is kiépítésre kerül. Mindezek mellett a projekt keretében megvalósul a meglévő vizesblokk teljes átalakítása, valamint a projektarányos akadálymentesítés is.

A projekt során tervezett fejlesztések eredményeként egy komfortos, korszerű, energetikailag megújult épület jön létre. A felújítás következtében csökken az üvegházhatású gázkibocsátás és jelentős energia megtakarítás érhető el. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője a Miksi Bau Kft.

További információ:
Szeged MJV Polgármesteri Hivatal
Szabó C. Szilárd, sajtófőnök
T.: 62/564-098, E: szabo.szilard@szeged.eu
W: www.szegedvaros.hu/fejlesztesek-2014-2020/