Átadták a megújult Tünde téri óvodát

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Elkészült a Tünde téri óvoda felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A modernizálás 224,23  millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg a TOP-6.2.1 intézkedés keretében.

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárult; a korszerűsítés értéke így bruttó 332 millió forint volt. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. volt.

A Tünde téri óvoda épületét 1974 és 1975 között építették, egy földszintes, lapostetős, hat csoportszobával rendelkező épület, aminek korszerűsítésére a megépítés óta nem került sor. Mivel az energetikai rendszerek már elavultak, így az üzemeltetési költségek is magasra szöktek, ezért a projekt legfontosabb célkitűzése volt, hogy hatékonnyá, korszerűvé, és gazdaságossá váljon a működtetés, amellett, hogy a gyerekek modern és teljes körűen felszerelt épületben legyenek elhelyezve.

A fejlesztés során megújultak az épületgépészeti rendszerek, a homlokzati nyílászárók, a vizesblokkok egy részeés a burkolatok. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegeit felújították, továbbá a régi homlokzati nyílászárókat is lecserélték korszerű, hőszigetelő bukó-nyíló ablakokra és ajtókra. A csoportszobáknál árnyékolókat raktak fel, és ahol szükséges, szúnyoghálókat is felszereltek. A külső ablakpárkányoknál alumínium lefedést tettek fel. Az épület vízszigetelése az idők folyamán elöregedett, így a padlók burkolatát teljesen le kellett cserélni. A hőközpontot, fűtési és elektromos rendszert modernizálták, ahol szükségessé vált, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet alakítottak ki. Az épület belső tereinek elrendezése részben megváltozott, valamint a falak három rétegben új festést kaptak.

A projekt kiemelt részeként projektarányos akadálymentesítés valósult meg az épületben: akadálymentes bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille-betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert alakítottak ki. A főbejáratnál új, akadálymentes rámpát építettek, itt és az udvari bejáratok előtt előtetőket is felraktak, ami egyúttal a mozgáskorlátozott rámpákat is védi az esőtől.

 

További információ:

Szeged MJV Polgármesteri Hivatal

Szabó C. Szilárd, sajtófőnök

T.: 62/564-099, E: szabo.szilard@szeged.eu

W: www.szegedvaros.hu/fejlesztesek-2014-2020/

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00